Openbaar Vervoer – Instappers en reizigerskilometers

Zuid-Holland is de meest verstedelijkte provincie, waarin twee van Nederlands grootste steden liggen, met veel dagelijkse verplaatsingen tussen woon- en werkomgeving. De opgave van de provincie is om ervoor te zorgen dat reizigers vlot en veilig op hun bestemming komen. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het openbaar vervoer. De provincie wil meer passagiers in het openbaar vervoer. De provincie Zuid-Holland is concessieverlener voor het busvervoer in de regio’s Zuid-Holland Noord (ZHN), Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem (DMG) (voorheen Drechtsteden Alblasserwaard Vijfheerenlanden DAV) en de Hoekse Waard-Goeree Overflakkee (HWGO).

​​​

In 2018 is in alle concessies het aantal instappers en reizigerskilometers ten opzichte van 2017 afgenomen. Een landelijke staking in het openbaar vervoer in juni 2018 heeft voor deze afname gezorgd. In 2018 zijn in de drie busconcessies samen 31,6 miljoen instappers (check-ins) geregistreerd. Samen hebben deze reizigers 303,1 miljoen reizigerkilometers afgelegd.  Ongeveer de helft hiervan is in de concessie Zuid-Holland Noord afgelegd. In de concessie HWGO is de gemiddelde afstand per instapper het grootst met 16,1 km. Deze concessie wordt gekenmerkt door diverse dunnere buslijnen en een aantal dikke buslijnen die de eilanden met de rest van Zuid-Holland (Rotterdam, Zuidplein) verbindt. Zie hiervoor het tabblad totalen:
In het tabblad ontwikkeling is voor de periode 20150-2018 het aantal instappers en reizigerkilometers per consessie weergegeven. Hier is duidelijk te zien dat in de concessie HWGO het aantal reizigerkilometers relatief gezien een stuk hoger ligt dan in de andere concessies. In het laatste tabblad kan per jaar per maand het aantal instappers en reizigerkilometers worden bekeken. In onderstaand dashboard kunnen de aantallen in- en uitstappers per halte worden bekeken